Sibiu 1989 (53min, 2009)

Sinopsis: O autentica poveste despre libertate si curaj, soldata cu peste 99 de morti si 270 de raniti, in pasnicul oras de pe malul Cibinului, in timpul sangeroasei Revolutii Romane din decembrie 1989.

 • (English subtitles, documentary about 1989 romanian revolution .Lasting 53 minutes, the documentary revisits both the myth and the facts of the tragic events of the city Sibiu in 1989, year of the colaps of Nicolae Ceausescu`s comunist dictatorship. A true story about bravery, dreams and liberty).
  “Marele Premiu” SIMFEST 2010
  “Premiul de excelenta” in cadrul Premiilor LIGA JURNALISTILOR SIBIU 2009
  Proiectie in sectiunea necompetititva International Film Festival, editia 2010
  Synopsis: An authentic story about freedom and courage, which left more than 99 dead and 270 wounded people, in the peaceful town from the banks of Cibin river, during the bloody Romanian Revolution of December 1989.
 • mai multe informatii pe blogul oficial al filmului http://sibiu1989.blogspot.ro/
  – Written & Directed by: Octavian Repede
  – Research: Octavian Repede
  – Reporter: Calin Blaga
  – DOF&Editing Octavian Repede
  – Editors: Octavian Repede, Tomozei Dan Calin Blaga, Camelia Crisan, Ovidiu Repede
  – Naration: Cezar Budescu
  – Subtitles: Diana Popescu
  – PR: Camelia Crisan
 • Filmul cu o durată de 53 minute adună în secvenţe dramatice deopotrivă mitul şi realitatea tragicelor evenimente din oraşul de pe malul Cibinului, acum 20 de ani.
  Documentarul nu erijează într-o anchetă febrilă a evenimentelor ci încearcă într-o viziune artistică să readucă în ochii sibienilor un eveniment marginalizat şi uitat de contemporaneitate: acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv.
  Astăzi, schimbarea de regim politic din decembrie 1989 devine pentru istorie mai importantă decât s-a crezut la momentul respectiv. Implicaţiile ei se resimt tot mai des şi dau noi explicaţii prezentului.
  Imaginile de arhivă se împletesc cu Sibiul anului 2009, într-o îmbinare care provoacă privitorul la amintiri pătrunzătoare şi speciale.
  Perspectiva cinematografică recreează o atmosferă gravă, vibrantă, cu accente tragice aşa cum au fost de altfel şi zilele de 21, 22, 23 decembrie 1989 la Sibiu.Documentarul se axează pe 4 direcţii de abordare:
  – mişcarea populară, (Sibiul iese în stradă)
  – atmosfera acelor zile, (Gloanţe, zvonuri şi terorişti)
  – organizarea revoluţionară şi preluarea puterii in judeţ, (Zorii unei noi conduceri)
  – tribut adus victimelor şi urmaşilor revoluţiei, (Eroii)Filmul aduce în argument pe lângă o descriere echilibrată şi echidistantă a evenimentelor şi părţilor implicate şi viziunea a 9 persoane implicate în mişcările din decembrie 1989, cum ar fi frontul revoluţionar, Securitate, Armată, victime, etc.
  Documentarul “SIBIU 1989” este un omagiu adus tuturor cetăţenilor din Sibiu, care acum 20 de ani, au luptat pentru o Românie mai bună. O poveste autentică despre speranţă, curaj şi libertate în oraşul de pe malul Cibinului.
 • DISTRIBUIE SI ALTORA !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply